Lies Jo Vandenhende is dichter en performer. Met haar werk onderzoekt ze de kruisbestuiving tussen papier en podium. Ze heeft het daarbij vaak over het onvermogen tot complete nabijheid en de luide eenzaamheid van de stad. 

Lies staat op het podium sinds ze deelnam aan Slam ‘t Stad, een event dat deel uitmaakte van het Enter festival en in 2015 plaatsvond in de Bourlaschouwburg. Sindsdien is ze een graag geziene gast op grote en kleine podia in België en Nederland. Zo stond ze o.a. op Felix Poetry Festival, de Gentse Feesten en gaf ze lezingen op de Boekenbeurs.

In 2016 schreef Lies aan de dansvoorstelling ‘Donna’ en tourde ze door België en Nederland met de Poëziebus. Samen met drie andere woordkunstenaars maakte ze in 2017 een voorstelling, geregisseerd door de gerenommeerde schrijver/performer Max Greyson, waarmee ze de Vlaamse cultuurcentra afstruinden.

In 2017 werd Lies tweede op NAFT voor woord, een tekst-on-stage-wedstrijd die op zoek gaat naar jong schrijftalent met een stevige portie podiumpersoonlijkheid, die voorrondes in heel Vlaanderen organiseert.

In 2019 werd LJ opgenomen in de officiële auteurslijst van Literatuur Vlaanderen. De auteurslijst is gekoppeld aan een platform waar organisatoren en instellingen een subsidie kunnen aanvragen wanneer ze een auteur van de lijst boeken voor een auteurslezing.

Lies gaf eerder al lezingen op scholen en wordt regelmatig gevraagd om workshops schrijven, poëzie en performance te begeleiden. Om een breder publiek aan te spreken maakt ze sinds eind 2019 audiogedichten die je kan beluisteren via de gekende streamingplatformen. Dit doet ze onder de artiestennaam ‘LJMV’.

Ook op papier komt het werk van Lies tot zijn recht. Zo werd het eerder al gepubliceerd in literaire tijdschriften als Deus Ex Machina en Kluger Hans. Onlangs haalden enkele van haar gedichten het nieuwe nummer van DW B, het oudste literair magazine van België.

Momenteel woont Lies in Sardinië, waar ze verder werkt aan een eerste bundel.

2 Comments

 1. Dag Lies Jo!!
  Ik was aanwezig op de slam poetry night ‘Period.’ in de Vaartkapoen, Brussel op 8 december 2017.
  Je bracht je werk op een heel mooie manier, vond ik, en ik was echt ‘mee’.
  Nu was er een bepaald stuk dat me echt tot heel diep aansprak, over vrouwen, maar ik kan er niet zo heel goed meer op komen hoe het nu precies heette.
  Zou je deze eventueel willen delen?
  Namaste!

 2. Liefste Lies!

  Zonder Instagram en Facebook post ik hier een old school reactie op je mooie website. Ik kan niet wachten om je weer in actie te zien wanneer het weer kan… Keep up the good work!!

  Veel liefs <3
  Manou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s