Van punt naar punt

I

Show, don’t tell. Niet vertellen maar laten zien. Niet laten zien maar verstoppen.

II

Wat als onze opvoeding een roman is en alle personages die tot de opvoeding bijdragen uiteindelijk met elkaar verweven raken. Het kind is het plot.

III

In sommige boeken slaagt de schrijver er in de Braziliaanse beenhouwer en de magistraat uit Utrecht alsnog aan elkaar voor te stellen in een glibberige kroeg ergens in Midden-Australië.

Is dat omdat we echt allemaal met elkaar verbonden zijn, of vooral omdat de auteur de lijnen die tussen mensen lopen zo goed tekent?

Woorden kunnen tekenen, dat bewijst poëzie.

Misschien is literatuur een soort van plattegrond van de mensheid.

IV

Iets of iemand kan lijnen suggereren en onze hersenen vullen aan. Onze hoofden verbinden de losse punten met elkaar, zoals in die boekjes voor kleuters waar je de punten met elkaar moet verbinden en zo beloond wordt met een fantasieloze tekening van een prinses of een eenhoorn of een auto.

V

Onze hoofden vullen de leegtes tussen punten op omdat ze veronderstellen genoeg informatie te hebben. Het is zoals die boekjes voor kleuters, van punt naar punt, maar ook een beetje zoals dat experiment waar men alleen de bovenste helft van een reeks letters laat zien en we nog steeds vlot alle woorden kunnen lezen.

VI

Ons hoofd vult de leegte op. Dat is wat het een leven lang doet, de leegtes opvullen. Zoals nu ook hier tussen jou en mij een bepaalde afstand overbrugd wordt. Onze hersenen houden niet van stiltes want we blijven de tekstballonnen volgieten maar wat als de stilte nu eens

valt

en alles beter maakt.

VII

Wat als de stilte het echte verbindingswerk deed. De afstand van ouder naar kind overbrugde. Van opvoeding naar wereld. Het betere lijnwerk.

VIII

Show, don’t tell. Niet vertellen maar laten zien. Niet laten zien maar verstoppen.

Ouders leren ons niet zozeer wat ze laten zien maar ook wat ze niet laten zien. Nee, opnieuw. Ouders leren ons niet zozeer wat ze laten zien maar vooral wat ze niet laten zien. Nee, opnieuw. Ouders leren ons niet zozeer wat ze laten zien maar alleen wat ze niet laten zien.

IX

Show, don’t tell. Niet vertellen maar laten zien. Niet laten zien maar verstoppen.

Wat mensen nauwlettend van hun ouderschap gescheiden houden is wat ze onbewust aan hun kinderen leren. Elke teleurstelling, de pijn, het verdriet dat ze meetorsen waarvan zij op hun beurt ook niet weten waar het vandaan komt. 

X

Ouders zijn geladen geweren die afgaan op het meest onverwachte moment.

X bis

Als het altijd gebeurt op het meest onverwachte moment  word je goed in het voorspellen van dat moment.

XI

Maak papa nu niet kwaad hé.

Je maakt mama verdrietig zo hoor.

Let wel: Je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen. Het kind is het plot.

XII

Wat ouders nauwlettend van hun ouderschap gescheiden houden dat leren ze hun kinderen. Elke teleurstelling, de pijn, het verdriet dat ze meetorsen waarvan zij op hun beurt ook niet weten waar het vandaan komt. 

De snijtand die vast zit in hun linkerborst. De tand die harder in het vlees drukt wanneer iemand te luid roept, niet luid genoeg spreekt, niet snel genoeg antwoordt, de verkeerde geur heeft, aan iets doet denken dat begraven werd in muffe hoekjes van herinneringen.

XIII

We vullen weckpotten met wonden die we niet begrijpen. Zolders met bagage die we niet als de onze herkennen.

XIV

Het zou helpen als we het bij elkaar konden zien. Als er zoals in videogames balkjes boven onze hoofden zouden zweven met hoeveel leven we nog over hebben. Tot welke wapens we toegang hebben.

XV

Wat als iedereen de balkjes kon zien maar de regel zou zijn dat je het niet mag bespreken met de persoon onder het balkje?

Dat is de regel. 

XVI

Jij weet waar de pijn van de ander zit en hoe lang het nog duurt tot die persoon zijn balkje leeg is, het geladen geweer afgaat, maar de persoon met de snijtand, de haaientand of de konijnentand (dat weet niemand, welke soort tand bij welk vlees hoort kan je vinden in encyclopedieën maar niemand gebruikt die nog, en een haaientand klinkt misschien wel gevaarlijk maar konijnen bijten dwars door wortels heen dat weet iedereen), die persoon die weet dus van niets.

XVII

De persoon met de snijtand in de borst weet op zijn beurt ook waar jouw pijn zit. Hoe lang je balkje nog mee kan. Misschien zit het bij jou niet in de borst maar in je onderrug, van het groeien en groeien en boven iedereen uit torenen. In je vingers, door iedereen (met iedereen bedoel ik je ouders maar dat weet iedereen) op handen te dragen. Het kind is het plot, maak papa nu niet kwaad hè.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: