Minuutsoep

Mijn grootmoeder zei vroeger dat het goed is tot tien te tellen voor je iets zegt. Had ik een hekel aan. Een verkoper die eruitziet als iemand die Jelle heet manoeuvreert tetrisgewijs door het middenpad en belandt na veel pardons aan de vierzit waar ik zit. De skai bekleding kleeft aan de achterkant van mijn bovenbenen. Heb ik een hekel aan. Ik trek mezelf los uit de greep van mijn zomerzweet en dat van wie daar voor mij zat. Jelle doet zijn ding met een zakje poeder en heet water. De man schuin over me betaalt zijn keppoesjienow en roert vier minuten lang in zijn beker. Aan wat hebben we zoveel plaats verspild dat tegenwoordig alles in poedervorm komt? Ik bijt op mijn tong. Eén.

Heb een grondige hekel aan mensen die op de trein zitten en het niet voldoende vinden om te weten dat ze iets te eten of te drinken zouden kunnen bestellen moesten ze dat echt willen, maar het ook echt doen. Twee.

Mensen die iets te eten of te drinken bestellen bij de jongeman die in zijn met snoeprepen en frisdrank beladen uitrusting ijsbeert langs het anders ook al te smalle gangpad. Hij is een soort van wandelende nachtwinkel maar dan overdag en op de trein en niet enorm imagoverlagend eerder gewoon sneu. Drie.

Heb een bloedhekel aan mensen die een cappuccino bestellen bij de wandelende nachtwinkel maar dan overdag en op de trein. Een cappuccino had je daarnet in het station kunnen bestellen bij één van de zes koffiezaken. Nee. Moet op de trein. In poedervorm, alsof wij astronauten zijn. Vier.

Het hoort een kunst te zijn. Gebrande koffiebonen worden eerst gemalen. Zowel de grootte van de korrel als het toestel is daarbij van belang. De tot op de gram afgewogen hoeveelheid versgemalen koffie wordt opgevangen, gladgestreken en platgewalst met een tamper. De koffie gaat de espressomachine in en het geheel loopt tussen de 25 en 30 seconden door. In die tijd stoomt de barista de melk in een pitcher. Vijf.

De melk wordt opgewarmd tot ze zijdeachtig blinkt. Melk die wordt opgeschuimd mag niet warmer dan 75° C worden. Al te vaak wordt melk te heet gestoomd. Valt niets meer mee aan te vangen dan. Als de melk de juiste consistentie heeft giet de barista de melk met routineuze souplesse bij de koffie. Tijdens het gieten mengt de melk zich volledig met de koffie, zodat roeren achteraf overbodig is. Maar astronauten roeren graag. Zes.

Een overzicht van algemene misvattingen in verband met cappuccino’s:
– Je hoeft niet te roeren. Nee. ook niet een beetje. Als je cappuccino juist is gemaakt is de melk al doorheen heel je espresso gegaan.
– Er ligt geen schuimlaag op een cappuccino. De melk in een echte cappuccino bestaat uit microfoam. Microscopisch kleine luchtbelletjes die zich perfect mengen met de koffie. Géén schuim.
– Een cappuccino komt niet in poedervorm.
– Ook niet op de trein.
Zeven.

Dingen die oké zijn in poedervorm:
– suiker
– zout
– talkpoeder
– mierenpoeder
– rattenvergif
einde
nee wacht
Acht.
– niet dat ik het goedkeur maar coke is blijkbaar nog veel verslavender als het niet in poedervorm komt, daarom is het ok in poedervorm denk ik
– middel tegen voetschimmel
Negen.

Dingen waar we plaats aan hebben verspild:
– de meeste politiekers
– terreinwagens in steden
– de lucht in zakjes chips
– parkeerplaatsen voor terreinwagens in steden
– dubbele bedden voor mensen waar niemand naast wil
– verpakkingen voor dingen die niet verpakt hoeven te worden
– kantoren waar we werken om te grote huizen met tuinen af te betalen
– te grote huizen met tuinen maar geen tijd om de tuinen te onderhouden wegens te veel werk op kantoor
– toch vooral de lucht in zakjes chips
Tien.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: